In de volksmond wordt wel eens gezegd ik heb ‘water’ in mijn been of mijn arm is gezwollen. Mogelijk is het een lymfoedeem. Deze aandoening kan aangeboren zijn of het ontstaat na een operatie of trauma.

Hoe ontstaat lymfoedeem?

De afvoer van lymfevocht kan door meerdere oorzaken worden bemoeilijkt.

Bij sommige mensen zijn de lymfevaatjes beschadigd geraakt bijvoorbeeld:
• na een operatie, door wondroos, bij langer bestaande wonden of andere trauma’s uit het verleden (zoals bijvoorbeeld een botbreuk)
• door spataders kan langer bestaand oedeem in sommige gevallen ook lymfoedeem geven. In deze gevallen spreekt men van ‘secundair lymfoedeem’.

Een bijzondere vorm van secundair lymfoedeem kan optreden na de behandeling van kanker. Door een operatie of door bestraling kunnen de lymfeklieren beschadigd raken, waardoor een blokkade van de lymfebanen optreedt. Hierdoor kan het lymfevocht veel moeilijker terug naar het hart en blijft in arm(en) en/of been zitten wat lymfoedeem tot gevolg heeft.

Behandeling van Lymfoedeem bij Lipoedeem.

Lymfoedeem bij lipoedeem is niet te genezen. Zonder behandeling zal de ziekte niet tot stilstand komen. Bij de eerste symptomen van lymfoedeem bij lipoedeem moet u snel met een behandeling starten om te vermijden dat het probleem verergert. Hoe eerder lymfoedeem bij lipoedeem behandeld wordt, hoe beter.

Voor meer informatie neem contact met ons op:

Contacteer ons:

Wurfelderweg 25
3680 Maaseik

Tel.: +32 (0) 89 56 85 45
+32 (0) 89 56 62 27
E-mail: info@bellaret.be

Afspraak maken: